“Zor bir durumla başa çıkmak için, bir Grand Prix sürücüsü gibi reflekslere, herkül gibi kaslara ya da Einstein gibi bir zekaya sahip olmanıza gerek yok. İhtiyacınız olan şey, basitçe ne yapmanız gerektiğini bilmektir.” (Anthony Greenback, The Book Of Survival)
Peki ama “ne yapmamız gerektiğini” bilmek için neye ihtiyacımız var?
Abimin lise öğretmeni bir sınavda şöyle demiş;
– “Testlerde, soruların cevapları altta yazdığı halde, doğru cevabı bulamamanız ne kadar da tuhaf çocuklar.”
Her gün hepimiz farklı birçok sorunun cevabını arıyoruz. İşimizle, ailemizle, hayatımızla ilgili onlarca soruya yanıt bulmak için çabalıyoruz. Özünde, ne yapmamız gerektiğini bulmaya çalışıyoruz.
Farklı konulara odaklansak da aslında şu sorunun cevabını arıyoruz “İşlerin istediğim gibi, hayalimdeki gibi gitmesi için ne yapmam gerekiyor?”
Bir girişimci için bu soru; “Ürünümü pazarlamak için ne yapmam gerekiyor?” olabilir
Bir işletmeci için; “Karlılığı arttırmak için ne yapmam gerekiyor?”
Bir öğrenci için; “Mezun olunca ne yapmam gerekiyor?” olabilir.
Daha onlarca “Ne yapmam gerekiyor?” sorusu sorulabilir.
İnsan ne yapması gerektiğini nasıl bulabilir?
Cevabını aradığı soruların üzerine ciddi anlamda odaklanarak ve sistematik düşünce üreterek.
Çünkü “Basitçe ne yapmamız gerektiğini bulmak” basit bir iş değildir.
Michelangelo’nun heykelleri ile ilgili ünlü diyaloğunu çoğumuz bir şekilde duymuşuz ya da okumuşuzdur. Michelangelo’ya tüm bu güzel heykelleri nasıl yaptığını sorduklarında;
“Ben heykel yapmıyorum, heykeller o taşların içinde zaten var, ben sadece fazlalıkları alıyorum.” diye yanıt vermiş.
Tahmin edersiniz ki çoğumuz taşların fazlalıklarını alarak o heykelleri yapamayız. Michelangelo’nun tevazu ile kurduğu bu cümle aslında onun sanatına yıllarca kafa yormasının, emeğinin ve sahip olduğu muhteşem yeteneğini bu şekilde ortaya çıkarmasının bir sonucu. Ve etrafımızda gördüğümüz, bize ilham veren çoğu sonucun altında da böyle büyük bir emek ve düşünce gücü vardır.
Hiçbir güçlü cevap, basit bir şekilde oluşmadı.
Niantic Labs CEO’su John Hanke’ye PokemonGo oyunun bir gecede yakaladığı başarıyı sorduklarında verdiği cevap aslında “ne yapmam gerekiyor?” sorusunun altında yatan emeği ve düşünce gücünü çok güzel bir şekilde anlatıyor; “Bir gecede başarılı olmak 20 yılımı aldı.”
Düşünerek, kafa yorarak, odaklanarak geçen 20 uzun yıl.
Hayatta bizi tatmin eden, istediğimiz sonuçları sağlayan, tam hayalimizdeki gibi olan cevaplar iki etaptan oluşuyor. Bir soruyu önce zihnimizde çözüyoruz daha sonra da gerçek hayatta fiiliyata döküyoruz. Eğer zihnimizde soruyu evirip çevirip iyice analiz edip üzerinde düşünmezsek, cevaplarımız genelde istediğimiz sonuçları yaratmıyor. Çünkü doğru cevaplar olmuyor. Böyle durumlarda ya geçmiş cevapların aynısını kullanıyoruz sorular aynı olmadığı halde, ya da bir başkasının cevabını kendi sorumuza çözüm olarak kabul ediyoruz.
Peki şimdi en önemli noktaya geliyorum.
Gerçekten bizi tatmin edecek cevaplara ulaşmak istediğimiz konular için odaklı ve sistemli düşünmeye ne kadar vakit ayırıyoruz?
Eğer cevabınız “yeteri kadar zaman ayırıyorum” ise o zaman siz istediği sonuçlara ulaşan ve etrafına ilham veren bir kişisiniz. Çünkü gerçekten bir soruya kafa yorup, çözümü için odaklanıp düşünürseniz çoğunlukla istediğiniz sonuca yaklaşırsınız ve en sonunda da hayalinize ulaşırsınız. Tıpkı uzaya gitmenin, elektrikli araba üretmenin, tüm dünya ile anında iletişim kurmanın cevabını arayan insanların odaklanarak ve düşünerek tüm bu soruların cevabını buldukları gibi.
Eğer cevabınız “yeteri kadar zaman ayırmıyorum” ise belki de şimdi en çok “Ne yapmam gerekiyor?” diye sorduğunuz birkaç öncelikli konuyu yazıp, bunlar için odaklanmak ve sistematik olarak düşünmek sizi istediğiniz yere doğru ilerletebilir.
Düşünme sürecinde işinize yarayacağını inandığım birkaç soru paylaşıyorum;
1- Ulaşmak istediğim sonuç için bugüne kadar neler yaptım?
2- Bu sonuca ve ya benzerlerine ulaşanlar neler yapmış olabilir?
3- Her iki cevabıma baktığımda yeni neler fark ediyorum?
4- Tüm bunların sonucunda bir eylem adımı listesi oluştursam ilk olarak hangisinden başlamalıyım? Ve ne zaman başlamalıyım?
Kim bilir belki de bu hafta sonu kendinize bir saat ayırıp, güzel bir müzik eşliğinde, kimsenin sizi rahatsız etmemesi için telefonunuzu sessize alarak, bir sayfaya bu soruların cevabını yazıp hayalleriniz için hızlı bir düşünce egzersizi yapmak isteyebilirsiniz.