Değişim Yönetimi

Boy reflects on plans and future projects

 

Son zamanlarda şirketlerin en çok geliştirmesi gereken kabiliyetlerin başında “Değişim Yönetimi” geliyor. Teknolojinin, internetin hızla ilerlemesi değişimin hızını daha da arttırdı. Giderek insanların birbiriyle olan etkileşim ve iletişim yoğunluğu arttığı için gerek kollektif paylaşımın, gerekse dünyanın bir ucundaki değişimin diğer ucundan hızlı bir şekilde öğreniliyor olması dikkatleri bu alana topladı.

Değişim yönetimi; esneklik, hız, adaptasyon, uyum, gözlem gibi başka kabiliyetlerin iyi bir şekilde kullanılmasını gerektiriyor. Başarılı organizasyonlara baktığımızda, değişimi sezme ve değişime göre esneme, adapte olma ve gerekli uygulamaları hızlı bir şekilde yapma yetenekleri çok yüksek.

Değişimi görmek için önce değişimi kabul etmek gerekiyor. Bazen bir şey farkederiz, kimilerimiz bu değişime odaklanırken, kimilerimiz de “yok canım o öyle olmaz”, “ne alakası var”, “geçici bir durum” gibi yorumlarla değişimi görmek yerine eski bilgiyi savunur. Burada çok ince bir çizgi var. Evet her yeni belirti bir değişim anlamına gelmiyor ama bir şeyin sıklığı, görünürlüğü artıyorsa ve giderek eski olanın yerine geçiyorsa, sahipleniliyorsa ve şu anki koşullara eski olana göre daha uygunsa burada biraz daha odaklı bir gözlem gerekiyor.

Organizasyonlar için “sürdürülebilirlik” çok önemli bir değer. Sürdürülebilir olmanın temel şartı, değişim farkındalığı ve değişim yönetimi. Organizasyonun yapısını, ürünlerini, kültürünü değişimin yönüne göre ayarlamak, dümeni doğru zamanda doğru yöne çevirmek kurumların hızlı bir şekilde geliştirmesi gereken bir beceri.

Bundan beş sene sonra şu anda kullandığımız çoğu teknoloji, ürün ve hizmetin yerini daha farklı, o zamanın koşullarına daha çok hitap eden yenilikler alacak. Ben kendi adıma dünyada ki, mesleğim ve  ilgi alanlarım konusundaki söylentileri dikkatle dinliyorum ve hepsinin gerçekleşme ihtimali olan potansiyeller olduğunu aklımın bir köşesine not ediyorum. Bunları not alıp, yaygınlaşma, sahiplenilme potansiyellerini izliyorum. Ve gerekli adımları yavaş yavaş atmaya başlıyorum.

Organizasyonların kalıcılığı için belki şimdiden değişimin hızının giderek artmasının da bir değişim olduğunu farketmek ve bu alanda da somut bir adım atmak faydalı olabilir. Değişim yönetimi için atacağınız ilk somut adım ne olurdu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir